sobota, 5 grudnia 2015

LEKKA QUCHNIA, Chlebek bananowy expresowo poprawiający humor (banana bread)


Chlebek bananowy zwany z angielska banana bread to nic innego jak proste, smaczne i zdrowe ciasto bananowe.
A bardziej obrazowo, ostatni ratunek dla cholernie brzydkich, rozciapcianych bananów, których bez obrzydzenia
zjeść nie nie da... 


I właśnie takie banany kupiłam ostatnio w promocji, nie żebym je specjalnie wybierała, ich stan wyszedł
na drugi dzień po nocy spędzonym w worku :D Chlebek bananowy jest również ratunkiem dla cukroholika,
kiedy nie ma pod ręką żadnych batoników, czekolady, ciasteczek czy innych wagotwórców.  Słowem - pyszności.

Co potrzebujemy? Zacznę od mojej miarki - jest nią szklaneczka po Nutelli (nie moja, żeby nie było :)

·        4 przejrzałe banany
·        ok. 100 g roztopionego tłuszczu (masło, margaryna, lub coś co macie pod ręką)
·        1 jajko
·        cukier opcjonalnie (u mnie było to pół szklanki)
·        około 1,5 szklanki mąki orkiszowej
·        1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
·        szczypta soli
·        aromat zapachowy (u mnie wanilia)
·        pocięte orzechy włoskie (ogródek Babci ;D)
·        suszone wiśnie (Auchan)
·        suszona żurawina z hibiskusem (mieszanka dostępna na wagę w Auchan).


Banany rozgnieść rączkami z roztopionym masłem. Następnie wrzucamy do miseczki całą resztę i mieszamy.
Ciasto wlewamy do keksówki i wkładamy na godzinę do piekarnika (tak orientacyjnie, bo to zależy od
piekarnika, mój staruszek potrzebuje więcej czasu, dlatego była godzina i piętnaście minut). Temperatura 170°C.

Gotowość zawsze sprawdzam patyczkiem, powinien być suchy, choć ciasto w środku jest mokre. Pyszne na goraco,
jeszcze lepsze na zimno. Jest dość ciężkie ale ładnie wyrasta. Polecam na weekend :) Smacznego :)

20 komentarzy:

  1. zjadłabym taki chlebek ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że zrobisz i powiesz, czy dobry :) Miłego dnia :)

      Usuń
  2. No proszę, na Insta pytałam o przepis, a tu cały post czeka :)
    Super, na pewno spróbuję, bo zebrę, którą też u Ciebie podpatrzyłam, uwielbiam ♥

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakoś połączenie słodyczy i chleba nigdy bo mnie nie przemawiało, ale opcja kawałek tej słodkościzamiast batona, to już inna para kaloszy ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj zdecydowanie opcja ZAMIAST BATONA, zwłaszcza jak dodasz dużo bakalii :)

      Usuń
  5. Mam właśnie problem ze starymi bananami. Teraz będę mogła je wykorzystać. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi ostatnio nagminnnie się psują, na równi z cytrynami, nie wiem o co chodzi :D

      Usuń
  6. Zrobiłam sobie dziś po raz pierwszy chlebek bananowy i jestem zauroczona jego smakiem :)
    Mój jest klasyczny: banan, masło, cukier brązowy, jajka, łyżeczka cukru wanilinowego, łyżeczka sody i mąka :) Bez żadnych dodatków, ale może następnym razem sie o nie pokuszę :) Wygląda mega smacznie i tak też pewnie smakuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje pierwsze chlebki nie były idealne, za duża papka w środku, a ten przepis sprawdza mi się najlepiej więc przy nim zostaję, najważniejsze, że Tobie sprawdza się Twój :) grunt, to osiągnąć cel :)

      Usuń
  7. Ja również od czasu do czasu robię chlebek bananowy i bardzo go lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis wydaje się być bajecznie prosty, więc chyba będę musiała go wypróbować :)
    Robiłam kiedyś ciasto bananowe i do środka dodałam pokruszoną czekoladę, ładnie się roztopiła podczas pieczenia. Oczywiście jest to wersja mniej dietetyczna, ale połączenie smakowało obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja stosuję tylko bajecznie proste przepisy :D na inne nie mam czasu :)

      Usuń

Komentarze od Was dodają ENERGII :) Dzięki