czwartek, 13 sierpnia 2015

Apis Natural Cosmetics, Professional Home terApis, Rozświetlające serum z perłą złotą, algą i kawiorem ORAZ Serum dermostymulujące do twarzy z tybetańskimi owocami Goji


Zdaję sobie sprawę, że dla wielu z nas, nas kilentów, cena jest tak samo ważna jak wnętrze produktu.
Czy można połączyć dobrą cenę z dobrym składem? Można, nowe produkty Apis Natural Cosmetics są przykładem.


A przynajmniej jeden z nich na pewno, ponieważ drugi zawiera w sobie składnik, który blogosfera demonizuje.
Ale zaczniemy może od tego, który ja bardzo sobie upodobałam. Obie wersje serum to nowości, choć tak
naprawdę są one w ofercie od jakiegoś czasu, tyle tylko, że dostępne u kosmetyczek pracujących na APISie.


W sklepach - np. tutaj klik - można kupić 100 ml tego preparatu, wersje domowe, jakie od niedawna można
nabyć mają ładniejsze opakowania i mniejszą pojemność. Powiem szczerze, że miałam kilka butelek 100 ml
różnych kosmetyków z serii pro i żadnej nie udało mi się dobić do dna. Dla mnie 30 ml jest więc pojemnością
optymalną, zdążę zużyć, nie zdążę się znudzić. A serum rozświetlające z perłą i kawiorem to mi wręcz znika.


Rozświetlające serum z perłą złotą, algą i kawiorem totalnie zaskoczyło mnie konsystencją. Olejem bazowym jest olej słonecznikowy, idealny olej dla polskich cer, dodatkowo znajdziemy tu też olej arganowy, olej z nasion
makadamia a także masło shea. Jak na takie zgromadzenie składników tłustych serum w czarodziejski sposób
tłuste nie jest, wręcz przeciwnie, nałożone na skórę wniką w nią szybciutko, nie pozostawiając żadnego filmu.
Cera jest matowa, dużą zasługę ma tu zapewne skrobia kukurydziana. A MAT latem jest bardzo pożądany.
Masa perłowa jest wysoko w składzie i to ona zapewnia piękną, gładką skórę, która subtelnie odbija światło.
Ekstrakt z kawioru ma właściwość, której ja w kosmetykach poszukuję, mianowicie uszczelnia naczynia
krwionośne, zima i lato to najgorsi wrogowie takiej cery, dobrze więc, że jest coś, co dba o szalejące naczynka.

Poza tym on również matuje skórę, co przekłada się na ogromną przyjemność użytkowania tego produktu.
Plusem jest też to, że nie mamy tu oleju mineralnego, silikonów a trójglicerydy nie są na samej górze tylko gdzieś niżej. Taka formuła daje nam serum idealne na lato, do codziennego użytku, czy też na noc, czy na dzień,
pod makijaż. Ja znowu przekonuję się do filtrów, i okazuje się, że jednak dam radę je nosić, pod warunkiem,
że pod spodem mam ww serum. Tylko wtedy nie mam podrażnionej skóry po wieczornym demakijażu.


Drugie serum może nieco przerazić składem, mamy tu olej mineralny i silikon, ale kiedy zrobiłam eksperyment
na dłoniach (w jedną wmasowałam serum dermostymulujące, w drugą serum rozświetlajace) to dłoń posmarowana
tym pierwszym wydawała się dłużej nawilżona. Efekt substancji filmotwórczych, ale w pewnych warunkach
ma to sens. To serum również jest niesamowicie lekkie, choć po rozsmarowaniu bardziej wodniste. Skóra
odrobinę dłużej jest jakby morka, ale po chwili to znika. Na uwagę bez wątpienia zasługują tu świetne
ekstrakty roślinne, m. in. z owoców goji, kwiatu lotosu, borówki brusznicy czy dwóch rodzajów malin.
Solidna porcja witaminy C której tak bardzo potrzebuje skóra do uruchomienia produkcji kolegenu.

Obie wersje przeznaczone są do cery dojrzałej, obie pieknie pachą, obie spisują się pod makijażem.
Można je kupić - tutaj - Serum rozświetlajace wypróbujcie koniecznie :)


Apis Natural Cosmetics, Professional Home terApis
Rozświetlające serum z perłą złotą, algą i kawiorem

1. Aqua - woda, rozpuszczalnik.

2. Helianthus Annuus Seed Oil - olej słonecznikowy, jeden ze szczególnie korzystnych dla cery olejów, zawiera wysoki procent kwasu linolenowego. Nadaje się do każdego rodzaju skóry. Bywa używany jako olej bazowy, ale także jako składnik aktywny.

3. Hydrolyzed Pearl - hydrolizowana masa perłowa, zawiera unikalną proteinę zwaną conchiolin, która odpowiada ludzkiej keratynie i stanowi ponad 50% masy pereł. Proteina perłowa zbudowana jest z ponad 20 aminokwasów, odpowiadających za proces gojenia oraz prawidłowy metabolizm i stopień nawodnienia komórek skóry. Ma też właściwości matujące, antyseptyczne i przeciwzapalne.

4. Glycerin - Naturalna gliceryna jest uzyskiwana przez zmydlanie tłuszczy roślinnych, głównie tłuszczu kokosowego. Gliceryna w naturalny sposób osłania skórę, przenikając do przestrzeni międzykomórkowych, gdzie wiąże ilość wody niezbędną do zachowania prawidłowego nawilżenia skóry. Ma doskonałe właściwości łagodzące, skutecznie nawilża przesuszoną skórę ze skłonnościami do pierzchnięcia nadmiernie wysuszoną. Wygładza, poprawia elastyczność, reguluje procesy prawidłowej odnowy naskórka.

5. Coco-Caprylate/Caprate - m.ieszanina estrów kwasów kaprylowego i kaprynowego z alkoholami z oleju kokosowego. Emolient, działa natłuszczajaco, ułatwia rozsmarowywanie.

6. Cetearyl Alcohol  - kat. emulgatory/emolienty/regulatory lepkości. Biała, woskowata substancja nadająca skórze miękkość i gładkość, natłuszcza.

7. Ceteareth-20 - (PEG-20) emulgator, zabroniony zupełnie w kosmetykach naturalnych, nie wolno go nanosić na uszkodzoną i podrażnioną skórę. Półsyntetyczny składnik uzyskiwany z kwasów tłuszczowych i tlenku etylenu, bazujący na PEG (glikol polietylenowy). Emulgator. Substancja aktywnie myjąca, odpowiedzialna za gruntowne oczyszczanie skóry i włosów.

8. Caprylic/Capric Triglyceride -  mieszanina roślinnych kwasów tłuszczowych, zawierająca w sobie najlepsze własności oleju kokosowego i palmowego, które są zestryfikowane z gliceryną. Olej ten polecany
jest do skóry wrażliwej, skłonnej do przesuszania. Substancja natłuszczająca, wygładzająca, zapewniająca prawidłową ochronę. Sprawia, że skóra jest miękka, elastyczna i gładka. Lipid ten posiada właściwości konserwujące.

9. Laminaria Ochroleuca Extract - gatunek powszechnej algi złotej, popularnej jako produkt spożywczy, jest bogata w sole mineralne, alginiany, węglowodany. W ostatnim czasie na rynku surowcowym pojawił się ekstrakt lipidowy z tej algi, jego producent deklaruje jego skuteczność w zakresie: nawilżenia skóry, działania promieniochronnego, przeciwrodnikowego, przeciwstarzeniowego.

10. Caviar Extrakt -  ekstraky kawioru, wzmacnia barierę ochronną skóry - specjalna bariera lipidowa chroni skórę przed utratą wody, zanieczyszczeniami i szkodliwymi związkami pochodzenia zewnętrznego. Pobudza komórki skóry do regeneracji i odnowy, a przez to skóra dłużej wygląda młodo i zdrowo. Przywraca jędrność.
Cenne antyoksydanty białka, NNKT, witaminy i biopierwiastki w wyraźny sposób wygładzają, uelastyczniają i redukują zmarszczki.

11. Carbomer - polimer kwasu akrylowego, hydrofilowy składnik konsystencjotwórczy, reguluje lepkość kosmetyku, tworzy film na skórze.

12. Lactose - substancja pochodzenia zwierzęcego. Utrzymuje nawilżenie skóry, wygładza ją.

13. Microcrystaline Cellulose - celuloza mikrokrystaliczna, składnik konsystencjotwórczy, stabilizujący emulsję, wchłania olej i wodę.

14. Zea Mays (Corn) Starch - skrobia kukurydziana, jest jednym z najszerzej stosowanych organicznych wypełniaczy kosmetycznych. Ma silne właściwości adsorpcyjne, doskonale wchłania sebum i wilgoć ze skóry.

15. Triethanolamine - (TEA) chemiczny regulator pH. Powoduje reakcje alergiczne, podrażnia oczy, przyczynia się do wysuszenia skóry, i włosów. Może być toksyczny jeśli jest wchłaniany przez ciało przez dłuższy okres czasu.

16. Macadamia Oil - olej z nasion makadamii, zawiera kwasy nienasycone: 57% kwasu olejowego, 25% kwasu oleopalmitynowy, 15% nasyconych kwasów tłuszczowych, jest bogaty w witaminy A, B, E oraz składniki mineralne. Wymiatacz wolnch rodników. Odpowiedni dla każdej cery ze szczególnym uwzględnieniem skóry suchej, wrażliwej i dojrzałej. Kwas oleopalmitynowy ochrania skórę w ten sam sposób jak sebum wytwarzany przez skórę człowieka. Olej dobrze się wmasowuje, szybko wchłania, działa regenerująco, odżywczo, wygładzająco, poprawia wygląd skóry.

17. Argania Spinosa Oil - olej arganowy, nazywany jest "płynnym złotem" i zaliczany do jednych z droższych olejów na świecie, głównie ze względu na jego ograniczoną dostępność (wyłącznie niewielkie tereny Maroko) oraz pracochłonny proces pozyskiwania. Olej arganowy jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (80%), głównie kwasy omega-6 i omega-9. Poza tym zawiera dużą dawkę witaminy E, w postaci kompleksu tokoferoli.
Ilość witaminy E w oleju arganowym jest wyższa aniżeli w oliwie z oliwek. Jest to olej o intensywnych własnościach antyoksydacyjnych, wynikających z wysokiej zawartości witaminy E oraz dodatkowo związków fenolowych w tym kwasu ferulowego i karotenoidów - w postaci żółtych ksantofili. Dzięki antyoksydantom, olej chroni strukturę skóry przed zniszczeniami powodowanymi czynnikami zewnętrznymi.

18. Butyrospermum Parkii Butter - masło shea (karite, masłosz), ma działanie łagodzące (zawiera alantoinę), przyspiesza procesy gojenia, zmiękcza i natłuszcza skórę, działa ochronnie, posiada naturalny filtr ochronny (SPF 3-4). Polecane dla skóry suchej, atopowej, nadwrażliwej. Masło shea stosowane jest zarówno jako składnik aktywny, jak i tłuszcz bazowy.

19. Phenoxyethanol - jest półsyntetycznym środkiem konserwującym, który staje się coraz powszechniej używany w kosmetykach naturalnych, jest uważany za bezpieczniejszą alternatywę dla parabenów (nie mniej jednak badania wykazały, że ma szkodliwe oddziaływanie na mózg i układ nerwowy u zwierząt).

20. Caprylyl Glycol  - glikol kaprylowy, emolient, ułatwia rozprowadzanie kosmetyku, zmiękcza i wygładza naskórek, tworzy warstwę okluzyjną, wykazuje własności antymikrobowe. Zapobiega wysychaniu kosmetyku.

21. PEG-8 - Glikol polietylenowy oksyetylenowany 8 molami tlenku etylenu. Humektant - zapobiega krystalizacji (wysychaniu) masy kosmetycznej przy ujściu butelki, tuby itp. Substancja nawilżająca.

22. Tocopherol – substancja czynna, antyoksydant. Witamina E działa kojąco i łagodząco na skórę, i ewentualne stany zapalne na  skórze.

23. Ascorbyl Palmitate – substancja czynna - lipofilowa pochodna witaminy C o zwiększonej stabilności i zdolności wnikania w naskórek, działa wielokierunkowo: normalizuje keratynizację, rozjaśnia cerę i zmniejsza przebarwienia, działa przeciwrodnikowo, regeneruje witaminę E w skórze, witamina C jest również niezbędna w syntezie kolagenu.

24. Ascorbic Acid  - antyoksydant (przeciwutleniacz), spowalnia procesy egzogennego (zewnętrznego) starzenia się skóry, wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Substancja o wysoce efektywnym działaniu ze względu na fakt, iż jest prawie w całości regenerowana. Działanie przeciwrodnikowe (przeciwutleniające) w skórze obserwuje się przede wszystkim w układach wodnych i na granicy faz pomiędzy wodą i lipidami. Wykazuje działanie głównie na powierzchni skóry. Poprzez pośrednią stymulację podziałów komórkowych wykazuje umiarkowane działanie eksfoliacyjne (złuszczające). Wyrównuje koloryt skóry oraz rozjaśnia plamy i przebarwienia. Po przejściu przez naskórek stymuluje syntezę kolagenu i hamuje destrukcję włókien kolagenowych, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia. Wykazuje ochronny wpływ w stosunku do promieniowania UVA i UVB, ma również korzystny wpływ na skórę po opalaniu, zmniejsza powstały rumień. Działa także przeciwzapalnie. Znajduje zastosowanie w kosmetykach dla cer dojrzałych, preparatach redukujących przebarwienia oraz kosmetykach plażowych.

25. Citric Acid – kwas cytrynowy, wspomaga działanie ochronne antyoksydantów, używany jako zmiękczacz, środek konserwujący, przeciwutleniacz.

26. Parfum - substancje zapachowe.



Apis Natural Cosmetics, Professional Home terApis
Serum dermostymulujące do twarzy z tybetańskimi owocami Goji

1. Aqua - woda, rozpuszczalnik.

2. Mineral Oil - (zamiennie Paraffinum Liquidum, White Mineral Oil) - emolient. Olej pochodzący z przerobu ropy naftowej. Płynna parafina jest składnikiem bardzo często używanym w kosmetyce, jest lżejsza od swojej siostry wazeliny, mniej nabłyszcza skórę i się nie klei. Parafina pozostawia skórę miękką i jedwabistą.  Jest obojętna chemicznie i nie wywołuje podrażnień ani alergii. Sama w sobie nie ma żadnych wartości odżywczych, za to świetne właściwości natłuszczające i ochronne.

3. Lycium Barbarum Fruit Extract – kolcowój szkarłatny, zwyczajny. Ekstrakt z owocu zwanego popularnie owocami goji, bogate źródło witaminy C, beta-karotenu, witamin B1, B2, B6, E, aminokwasów, NNKT, minerałów śladowych. Jagody goji wykazują silne właściwośći przeciwutleniające, skutecznie zwalczają wolne rodniki oraz spowalniają procesy starzenia się.

4. Glycerin - Naturalna gliceryna jest uzyskiwana przez zmydlanie tłuszczy roślinnych, głównie tłuszczu kokosowego. Gliceryna w naturalny sposób osłania skórę, przenikając do przestrzeni międzykomórkowych, gdzie wiąże ilość wody niezbędną do zachowania prawidłowego nawilżenia skóry. Ma doskonałe właściwości łagodzące, skutecznie nawilża przesuszoną skórę ze skłonnościami do pierzchnięcia nadmiernie wysuszoną. Wygładza, poprawia elastyczność, reguluje procesy prawidłowej odnowy naskórka.

5. Cyclopentasiloxane - silikon lotny, po pewnym czasie wyparowuje samoistnie z miejsca jego aplikacji. Cyclopentasiloxane jest polimerem opartym na organicznym krzemie i z racji swej lekkości stanowi doskonałą bazę dla kosmetyków do twarzy (kremy, balsamy, silikonowe bazy pod makijaż, podkłady). Równie często ów silikon lotny wykorzystuje się w produkcji kosmetyków do włosów. Jest to silikon o niskiej lepkości, nietłusty – dzięki czemu nie obciąża włosów i nie powoduje powstawania zaskórników, nie jest komedogenny, czyli nie zatyka porów.

6. Sodium Hyaluronate - kwas hialuronowy. Bardzo silny humektant, kwas hialuronowy
ma możliwość związania do 250 razy więcej wody niż sam waży. Kwas hialuronowy wbrew swej nazwie nie jest kwasem, tylko polisacharydem. Istnieją dwie jego odmiany, wielko- i małocząsteczkowa. Ta pierwsza tworzy film na powierzchni skóry i nie przenika w głąb. Małocząsteczkowy kwas hialuronowy ma zdolność przenikania, stąd może być nośnikiem dla niektórych antyoksydantów rozpuszczalnych w wodzie. W większości kosmetyków stosowana jest mieszanina obu rodzajów. Kwas hialuronowy uzyskiwany jest metodami biotechnologicznymi i jest stosunkowo drogim składnikiem.

7. Isohexadecane - emolient suchy. Wpływa na poślizg kosmetyku, jego konsystencję i lepkość.

8. Cetearyl Alcohol  - kat. emulgatory/emolienty/regulatory lepkości. Biała, woskowata substancja nadająca skórze miękkość i gładkość, natłuszcza.

9. Ceteareth-20 - (PEG-20) emulgator, zabroniony zupełnie w kosmetykach naturalnych, nie wolno go nanosić na uszkodzoną i podrażnioną skórę. Półsyntetyczny składnik uzyskiwany z kwasów tłuszczowych i tlenku etylenu, bazujący na PEG (glikol polietylenowy). Emulgator. Substancja aktywnie myjąca, odpowiedzialna za gruntowne oczyszczanie skóry i włosów.

10. Nelumbium Speciosum Flower Extract - ekstrakt z kwiatów lotosu, wykazuje działanie nawilżające, ściągające, antyseptyczne, dodatkowo przyspiesza gojenie ran.

11. Carbomer - polimer kwasu akrylowego, hydrofilowy składnik konsystencjotwórczy, reguluje lepkość kosmetyku, tworzy film na skórze.

12. Vaccinium Vitis-Idea Friut Extract - wyciąg z borówki brusznicy zawiera silne antyoksydanty, które oczyszczają nasz organizm i skórę z wolnych rodników. Wyjątkowo bogate źródło kwasu alfa-linolenowego, fitosteroli i tokotrienoli. Wzmacnia naczynia włosowate. Ma zdolność do wiązania (chelatowania) metali ciężkich, np. ołowiu, przez co skutecznie odtruwa organizm. Garbniki, jako substancje ściągające, działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, hamują wydzielanie potu i łoju. Zawarte w owocach witaminy, aminokwasy, pektyny i kwasy owocowe działają na skórę zmiękczająco, wygładzająco i nawilżająco. Naturalna witamina C w owocach i liściach jest kilkakrotnie bardziej aktywna niż syntetyczna, gdyż flawonoidy i kwasy organiczne zapobiegają jej utlenieniu.

13. Rubus Chamaemorus Fruit Extract - wyciąg z maliny moroszki, bogatej w aktyoksydacyjną witaminę E, A i C, dzięki którym skóra staje się bardziej jędrna i gładka, pobudza produkcję kolagenu, wysoka zawartość kwasu benzoesowego działa jak naturalny środek konserwujący.

14. Rubus Arcticus Fruit Extract - wyciąg z maliny tekszli, jeżyny arktycznej. Przeciwutloeniacz. Odżywa i mocno nawilża skórę.

15. Macadamia Oil - olej z nasion makadamii, zawiera kwasy nienasycone: 57% kwasu olejowego, 25% kwasu oleopalmitynowy, 15% nasyconych kwasów tłuszczowych, jest bogaty w witaminy A, B, E oraz składniki mineralne. Wymiatacz wolnch rodników. Odpowiedni dla każdej cery ze szczególnym uwzględnieniem skóry suchej, wrażliwej i dojrzałej. Kwas oleopalmitynowy ochrania skórę w ten sam sposób jak sebum wytwarzany przez skórę człowieka. Olej dobrze się wmasowuje, szybko wchłania, działa regenerująco, odżywczo, wygładzająco, poprawia wygląd skóry.

16. Triethanolamine - (TEA) chemiczny regulator pH. Powoduje reakcje alergiczne, podrażnia oczy, przyczynia się do wysuszenia skóry, i włosów. Może być toksyczny jeśli jest wchłaniany przez ciało przez dłuższy okres czasu.

17. Argania Spinosa Oil - olej arganowy, nazywany jest "płynnym złotem" i zaliczany do jednych z droższych olejów na świecie, głównie ze względu na jego ograniczoną dostępność (wyłącznie niewielkie tereny Maroko) oraz pracochłonny proces pozyskiwania. Olej arganowy jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (80%), głównie kwasy omega-6 i omega-9. Poza tym zawiera dużą dawkę witaminy E, w postaci kompleksu tokoferoli.
Ilość witaminy E w oleju arganowym jest wyższa aniżeli w oliwie z oliwek. Jest to olej o intensywnych własnościach antyoksydacyjnych, wynikających z wysokiej zawartości witaminy E oraz dodatkowo związków fenolowych w tym kwasu ferulowego i karotenoidów - w postaci żółtych ksantofili. Dzięki antyoksydantom, olej chroni strukturę skóry przed zniszczeniami powodowanymi czynnikami zewnętrznymi.

18. Butyrospermum Parkii Butter - masło shea (karite, masłosz), ma działanie łagodzące (zawiera alantoinę), przyspiesza procesy gojenia, zmiękcza i natłuszcza skórę, działa ochronnie, posiada naturalny filtr ochronny (SPF 3-4). Polecane dla skóry suchej, atopowej, nadwrażliwej. Masło shea stosowane jest zarówno jako składnik aktywny, jak i tłuszcz bazowy.

19. Phenoxyethanol - jest półsyntetycznym środkiem konserwującym, który staje się coraz powszechniej używany w kosmetykach naturalnych, jest uważany za bezpieczniejszą alternatywę dla parabenów (nie mniej jednak badania wykazały, że ma szkodliwe oddziaływanie na mózg i układ nerwowy u zwierząt).

20. Caprylyl Glycol  - glikol kaprylowy, emolient, ułatwia rozprowadzanie kosmetyku, zmiękcza i wygładza naskórek, tworzy warstwę okluzyjną, wykazuje własności antymikrobowe. Zapobiega wysychaniu kosmetyku.

21. PEG-8 - Glikol polietylenowy oksyetylenowany 8 molami tlenku etylenu. Humektant - zapobiega krystalizacji (wysychaniu) masy kosmetycznej przy ujściu butelki, tuby itp. Substancja nawilżająca.

22. Tocopherol – substancja czynna, antyoksydant. Witamina E działa kojąco i łagodząco na skórę, i ewentualne stany zapalne na  skórze.

23. Ascorbyl Palmitate – substancja czynna - lipofilowa pochodna witaminy C o zwiększonej stabilności i zdolności wnikania w naskórek, działa wielokierunkowo: normalizuje keratynizację, rozjaśnia cerę i zmniejsza przebarwienia, działa przeciwrodnikowo, regeneruje witaminę E w skórze, witamina C jest również niezbędna w syntezie kolagenu.

24. Ascorbic Acid  - antyoksydant (przeciwutleniacz), spowalnia procesy egzogennego (zewnętrznego) starzenia się skóry, wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Substancja o wysoce efektywnym działaniu ze względu na fakt, iż jest prawie w całości regenerowana. Działanie przeciwrodnikowe (przeciwutleniające) w skórze obserwuje się przede wszystkim w układach wodnych i na granicy faz pomiędzy wodą i lipidami. Wykazuje działanie głównie na powierzchni skóry. Poprzez pośrednią stymulację podziałów komórkowych wykazuje umiarkowane działanie eksfoliacyjne (złuszczające). Wyrównuje koloryt skóry oraz rozjaśnia plamy i przebarwienia. Po przejściu przez naskórek stymuluje syntezę kolagenu i hamuje destrukcję włókien kolagenowych, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia. Wykazuje ochronny wpływ w stosunku do promieniowania UVA i UVB, ma również korzystny wpływ na skórę po opalaniu, zmniejsza powstały rumień. Działa także przeciwzapalnie. Znajduje zastosowanie w kosmetykach dla cer dojrzałych, preparatach redukujących przebarwienia oraz kosmetykach plażowych.

25. Citric Acid – kwas cytrynowy, wspomaga działanie ochronne antyoksydantów, używany jako zmiękczacz, środek konserwujący, przeciwutleniacz.

26. Carmine (CI 75470).

27. Parfum - substancje zapachowe.

24 komentarze:

  1. A ja mam w pierwszej kolejności ochotę na dermostymulujące, choć rozświetlające prezentuje się równie okazale.
    Fakt, blogosfera huczy, że parafina jest bleeee, ale ja nie unikam jej jak przysłowiowego ognia. Nie robi mi nic złego i nie widzę zbytnio powodów, aby jej unikać. W wielu przypadkach jest wręcz pomocna, nie znam nikogo, kto miałby chociażby AZS i narzekał na parafię, w wielu przypadkach kąpiel parafinowa jest wręcz wskazana, genialny parafinowy zabieg na dłonie, czy chociażby polecana w wielu mediach kąpiel parafinowa po opalaniu się.
    Rozumiem przypadki, kiedy ktoś praktycznie sprawdził na sobie i rzeczywiście zaobserwował skutki uboczne, ale nie rozumiem, że NIE, bo NIE ;)
    Z APIS póki co znam niewiele kosmetyków, miałam balsam do ciała, krem do rąk, mgiełkę - wszystkie były pozytywne. Zapisuję Twoje propozycje na liście :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z biegiem czasu sama nieco zmieniłam podejście do wielu spraw, zarówno w kwestii składników jak i blogosfery :)
      Każdy niech stosuje to, co mu robi dobrze, i świat będzie piękniejszy :) wiem jak przykre są dolegliwości AZS i wmawianie, że parafina robi tu źle - kiedy faktycznie przynosi ulgę - jest bez sensu.
      Serum rozświeltające zapisz koniecznie :) mimo wszystko :)

      Usuń
  2. U mnie parafina nic złego nie robi, choć wiem ze blogosfera jej nie lubi. Tych produktów nie mialam ale chetnie bym je wypròbowała.
    Mogę spytać skąd masz tak dobre tłumaczenie składu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli tylko masz ochotę poznać coś nowego to zachęcam :)
      Nie tłumaczę składu po raz pierwszy, materiały zdążyły się uzbierać przez czas prowadzenia bloga :)

      Usuń
  3. Wpisuję to serum rozświetlające na listę zakupów! Miałam już maskę z tej serii i byłam bardzo zadowolona. Co prawda nie mam jeszcze cery dojrzałej, ale lepiej zapobiegać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie lepiej zapobiegać :) zwłaszcza, że serum jest tak lekkie, że nawet młoda skóra może je wypróbować, w takie upały tym bardziej :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mogłaś je poznać wchodząc tu :)

      Usuń
  5. Oba ciekawe. To drugie zyskuje witaminą C. Tak sobie myślę, że dobrze byłoby je wypróbować jesienią. Jak już jest ten film, to niech chroni przed wiatrem i chłodem. A póki co po głowie mi chodzi rozświetlające :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, masz rację, serum dermostymulujące może być w chłody fajnym rozwiązaniem :)

      Usuń
  6. Bardzo dobry post, ciekawe produkty, dużo informacji, które chętnie sprawdzę u siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mogłabyś tak nie kusić? :( Aż chce się kupić (no i jest na promocji), a mam co stosować i nic nie potrzebuję z wyjątkiem czegoś pod oczy. Walczę że sobą. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Walcz, trening silnej woli przede wszystkim ;-)
      p.s. serum ma też braci bliźniaków pod oczy :D

      Usuń
  8. Fajne są, zazwyczaj unikałam parafiny w kosmetykach do twarzy, ale do ciała to inna historia...
    Dla takiego suchelca jak ja jest potrzebna, raz na jakiś czas.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię jak opisujesz poszczególne składniki kosmetyków :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oba produkty bardzo ciekawe i na pewno godne uwagi i wypróbowania :) w sumie uwielbiam wszelkie rozświetlające produkty, więc zapisuję na listę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serum rozświetlające pięknie ujednolica cerę, skóra staje się miękka i genialnie przyjmuje nałożony podkład. Warto wypróbować :)

      Usuń
  11. Kuszące kosmetyki, dla mnie zwłaszcza ze względu na witaminę c, bo to jeden ze składników, po którym naprawdę widzę zawsze efekty. :) U mnie filtry się ogólnie najlepiej sprawdzają jak mam coś lekkiego pod nimi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Duża dawka witaminy C jest jak najbardziej wskazana pod makijaż, zwłaszcza latem, więc to dobry wybór jesli chodzi o kosmetyki niedrogie :)

      Usuń
  12. świetnie opisane produkty :) mnie również zachwyciły swoim zapachem zwłaszcza tonik i mleczko z tybetańskimi owocami goi. Zabieg przeprowadziłam na mamie i była bardzo zadowolona. Skóra twarzy wyglądała na zrelaksowaną i wypoczętą. Używam produkty firmy APIS ze względu na cenę i bogaty wachlarz produktów. Dla siebie również coś znalazłam - tonik i mleczko do cery tłustej/mieszanej z zieloną herbatą. Ale jednym z moich ulubionych kosmetyków APIS jest maska oczyszczająca z czarnym błotem. Już dawno mi się skończyła ale na pewno jeszcze do niej wrócę. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że post się przydał :) Ja również wynajduję u nich swoje perełki kosmetyczne :)

      Usuń

Komentarze od Was dodają ENERGII :) Dzięki