sobota, 27 czerwca 2015

LEKKA QCHNIA, Placuszki jabłkowe na oleju kokosowym CALAYA


Całkiem niedawno, ze sklepu www.naturalne-piekno.pl, przywędrował do mnie duży słoik oleju kokosowego. Być może znacie ten sklep, choć mogę się założyć, że głównie z dobrych surowców kosmetycznych. Link, który macie wyżej kieruje bezpośrednio do działu z jedzeniem, który polecam. Olej kokosowy który mam można oczywiście używać także do pielęgnacji ciała (pięknie pachnie kokosem), ale ja przeznaczyłam go głównie do smażenia. Dziś zapraszam WAS na proste placki jabłkowe...


Uwielbiam smażone na oleju placuszki, wszelkiej maści. Dziś wersja owocowa. Czego potrzebujemy? Na pewno trzy, duże jabłka. Najlepiej twarde i winne. 


Po umyciu kroimy je na cztery części i razem ze skórką (bo przecież pod nią jest najwięcej witamin, zresztą kto by się bawił w obieranie, wystarczy, że się poświęciło czas na wycięcie gniazd :D ) ścieramy na tarce o dużych oczkach.


Do startych jabłek dodajemy trochę mleka, takie dwa porządne chlusty z kartonu. Dodajemny też dwa całe jajka oraz około 4, 5 dużych łyżek mąki (ja dziś robiłam je na pszennej, można na każdej innej :) Mąki dodajemy tyle aby całośc jakoś się posklejała, nie za dużo, to mają być placki jabłkowe, nie mączne ;) Na koniec dodajemy pół łyżeczki proszku do pieczenia. Można dodać też trochę cynamonu, rodzynek, co lubicie :) Troszkę cukru też można wrzucić, ale nie ma musu :D


Taka mieszanina smaży się bardzo szybko, dosłownie minuta i gotowe ;) Czego używamy do smażenia? Może być zwykły olej rzepakowy (jest zdrowy!) ale ja lubię olej kokosowy, po pierwsze placki przechodzą nutą kokosa, pięknie pachną, baaaa, w całym domu pachnie kokosem :)


Kiedy mamy gotowe placuszki dekorujemy je zwykłym, czystym serkiem President. Całość obsypujemy owocami. Truskawki i jagody <3 LOVE. I Tyle, smacznego życzę :) Jedzcie jabłka :)



Pyszności :)


29 komentarzy:

  1. Mniam! Smaka zrobiłaś! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmmmm, pyszne, trzeba będzie zrobić. Nigdy nie używałam oleju kokosowego w kuchni, pora naprawić ten błąd :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jakie mięso jest dobre na oleju kokosowym, ummmmm :)

      Usuń
    2. Nie kuś!! Przynajmniej na razie, remont kuchni od poniedziałku :(

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. robić, robić :D dużo placuszków robić bo owoce są, a owoce trzeba jeść ;D

      Usuń
  4. Ja mogę olej kokosowy jeść łyżką, ale do skóry i włosów w ogóle mi nie służy, a szkoda bo pachnie obłędnie. Placuszki wyglądają super, uczta dla podniebienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi na włosy też nie bradzo, ale kocham kurczaka na kokosie :D A placuszki to już w ogóle :)

      Usuń
  5. Wygląda pysznie <3 Ja dużo smazę na oleju kokosowym, ale dziś wyczytalam ze nie powinnno sie na tym nierafinoanym- sama nie wiem ... :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo to prawda, od siebie szczerze polecam najnowszy film neti aneti na yt, który powinien rozwiać wiele wątpliwości.

      Usuń
  6. Te zdjęcia są tak smaczne, że chce się je zjeść nawet zdjęcia ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podobają ;D i zachęcam do smażenia placuszków ;) coby zdjęć nie jeść :)

      Usuń
  7. Jak tak przejdą kokosem, to faktycznie muszą być niesamowite. Trzeba będzie spróbować...

    OdpowiedzUsuń
  8. I po co tu zaglądałam? teraz nie zmieszczę się w drzwiach

    OdpowiedzUsuń
  9. Ostatnie zdjęcie! aż chce się zrobić i opałaszować cały talerz :)

    Dzięki za przepis, zrobię na bank!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze od Was dodają ENERGII :) Dzięki