sobota, 18 kwietnia 2015

Schwarzkopf, Gliss Kur Hair Repair dla włosów suchych, mocno uszkodzonych


We wrześniu ubiegłego roku miałam przyjemność używać i opisywać Wam profesjonalną serię marki Schwarzkopf
Professional, BC Hairtherapy Fibre Force, duet regeneracyjny dla włosów suchych i zniszczonych. W tym roku
z czystej ciekawości nabyłam podobną wersję przeznaczoną dla klienta detalicznego, czyli powszechnie dostępny
Gliss Kur Hair Repair dla włosów suchych, mocno uszkodzonych. Czy można je w ogóle porównywać?

W dużych koncernach znana jest procedura przenoszenia produktów marek pro na półkę detaliczną. Często
spotykałam się z opinią, że nie warto przepłacać na serię profesjonalną, warto poczekać na jej detaliczne wydanie.
W tym właśnie przypadku chciałam zweryfikować ten podgląd. Obie serie na pozór bardzo podobne.
Obie do włosów mocno zniszczonych, obie z keratyną, obie w czarnym opakowaniu, obie robią  wrażenie.

I na tym koniec. Szybko i na temat. Skład na pierwszy rzut oka podobny, ale działanie zupełnie nie takie
jak w przypadku serii profesjonalnej. Owszem, szampon z odżywką dają radę, na swój sposób, włosy
są wygładzone ale nie aż tak jak przy BC Hairtherapy Fibre Force. Zapach też delikatnie się różni,
tu znów wygrywa pro. Mamy tu piękny przykład na to, że podobny skład nie zagwarantuje nam podobnych
efektów. Oprócz składników liczy się jeszcze jakość, stężenie procentowe i kolejność występowania.
Tak więc owa spadkowa procedura nie jest do końca tak oczywista jakby się wydawało.

Szampon i odżywka dostępna jest w każdej sieci a także na edrogeria24.pl - klik -

Szampon

1. Aqua - woda, rozpuszczalnik.

2. Sodium Laureth Sulfate - sól sodowa siarczanu oksyetylenowanego alkoholu laurylowego. Jest to anionowa substancja powierzchniowo czynna, podstawowy składnik myjący. Bardzo dobrze myje, ale tworzy niestabilną pianę o słabych właściwościach użytkowych.

3. Cocamidopropyl Betaine - kokoamidopropylobetaina. Jest to amfoteryczna substancja powierzchniowo czynna. Substancja myjąca, łagodzi ewentualne działanie drażniące anionowych środków powierzchniowo czynnych takich jak: Sodium Laureth Sulfate. Ponadto, stabilizuje i poprawia wygląd piany.

4. Sodium Chloride - chlorek sodu (sól), zagęstnik, w kosmetykach odpowiada za lepkość produktu, w peelingach za właściwości ścierne.

5. PEG-7 Glyceryl Cocoate - substancja renatłuszczająca, która jest środkiem emulgującym, emolientem oraz środkiem rozpuszczającym. Pochodzenie naturalne - otrzymywana z oleju kokosowego i gliceryny.

6. Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride - składnik szamponów i odżywek do włosów, posiada właściwości antystatyczne, zapobiega elektryzowaniu się włosów, ułatwia rozczesywanie, nadaje połysk, miękkość i elastyczność.

7. Cocodimonium Hydroxypropyl Hydrolyzed Keratin - kationowa substancja powierzchniowo czynna, działa antystatycznie, daje efekt jedwabnych włosów.

8. Hydrolyzed Keratin - hydrolizowana keratyna, uzupełnia niedobór naturalnych składników budujących strukturę włosów, wzmacnia je, przywraca połysk i regeneruje. Zabezpiecza także przed szkodliwym działaniem środków chemicznych. Zwiększa grubość i objętość włosów, ich elastyczność i podatność na układanie i skręcanie, a zmniejsza tendencję do rozdwajania końcówek. Jest kluczowym składnikiem preparatów typu „włos w płynie”. Hydrolizaty keratyny wiążą się szczególnie chętnie z włosami silnie uszkodzonymi, zdrowe włosy wchłaniają je w nieznacznych ilościach. Pełni funkcję antystatyczną, filmotwórczą i nawilżającą, likwiduje również stany zapalne.

9. Panthenol - Nawilża, działa przeciwzapalnie, jest naturalnym prekursorem witaminy B5 (kwasu pantotenowego), substancji bardzo szeroko rozpowszechnionej w przyrodzie, obecnej w każdej żywej tkance. Pantenol może występować w postaci dwóch odmian (izomerów) określanych literami D- i L-. Tylko jedna z nich (D-pantenol) wykazuje aktywność biologiczną, izomer L- jest nieczynny i nie ulega przekształceniu w witaminę B5. Ma silne własności higroskopijne. Pantenol należy do silnie działających stymulatorów wzrostu i odnowy komórek, zarówno naskórka jak i skóry właściwej. Wykazuje silne działanie gojące przy różnych rodzajach uszkodzeń skóry i błon śluzowych, łagodzi podrażnienia i nieprzyjemne objawy wywołane czynnikami alergogennymi.

10. Simmondsia Chinensis Seed Oil - olej z jojoby. Właściwie to jest to ciekły wosk a nie olej. Dla każdego typu skóry. Bardzo dobrze się wchłania, nie klei się, pozostawia delikatny, woskowy film. Posiada właściwości ochronne, działa na skórę odżywczo, wygładzająco, reguluje jej wilgotność. Polecany szczególnie przy skórze
z zapaleniem, łupieżu, poparzeniach słonecznych i trądziku. Może być stosowany jako czysty.

11. Disodium Cocoamphodiacetate - łagodna substancja myjąca pochodząca z oleju kokosowego, zwiększa zdolność pienienia się kosmetyku. Poprawia elastyczność skóry.

12. Sodium Benzoate - konserwant. Osoby ze skłonnością do alergii powinny unikać tego składnika. Uniemożliwia on rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem).

13. Citric Acid – kwas cytrynowy, wspomaga działanie ochronne antyoksydantów, używany jako zmiękczacz, środek konserwujący, przeciwutleniacz.

14. Dimethicone – syntetyczny emolietnt odpowiadający za wygładzenie skóry bądź włosów, silikon. Może zatykać pory (działanie komedogenne).

15. Hydrogenated Castor Oil - (PEG-40 ) olej rycynowy w postaci chemicznie zmienionej,
w zasadzie bez korzyści dla skóry.

16. Parfum - substancje zapachowe.

17. Cocamide Mea - półsyntetyczny składnik uzyskiwany z oleju kokosowego, stabilizator emulsji, substancja aktywnie oczyszczajaca.

18. Hydrogenated Castor Oil - (PEG-40 ) olej rycynowy w postaci chemicznie zmienionej,
w zasadzie bez korzyści dla skóry.

19. PEG-120 Methyl Glucose Dioleate - emulgator, środek powierzchniowoczynny.

20. Mica - Łyszczyk minerał naturalny, który ze względu na swoją krystaliczną strukturę można rozwarstwić na cieniutkie płytki. Użyty w pudrach i preparatów do make-up łyszczyk nadaje im połysk. Powleczony dwutlenkiem tytanu daje pigmenty z efektem perłowego połysku. Optycznie wygładzając skórę ukrywając nierówności.

21. Hexyl Cinnamal – gliceryna, substancja pochodzenia chemicznego, używana jako substancja zapachowa. Może wywoływać alergię.

22. Laureth-4 - niejonowa substancja powierzchniowo czynna, antystatyk.

23. Laureth-23 - substancja myjąca, usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów.

24. Linalool - składnik kompozycji zapachowej, znajdujący się na liście potencjalnych alergenów.

25. Limonene - składnik kompozycji zapachowej (woń cytrynowa).

26. Propylene Glycol - glikol propylenowy, humektant - zapobiega krystalizacji (wysychaniu) masy kosmetycznej przy ujściu butelki, tuby itp. Wspomaga działanie konserwujące poprzez obniżenie aktywności wody, która jest doskonałą pożywką dla drobnoustrojów. Substancja nawilżająca skórę. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, dzięki czemu pełni rolę promotora przenikania - ułatwia w ten sposób transport innych substancji w głąb skóry.

27. Salicylic Acid - kwas salicylowy, konserwant. Ma działanie złuszczające i oczyszczające.
Głównie stosowany w szamponach przeciwłupieżowych, wodach do włosów i preparatach usuwających zrogowaciałą skórę stóp.

28. Methylparaben - najlepiej przebadany konserwant, najbezpieczniejszy. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem). W produkcie może go być maksymalnie 0,4 %. Stosowany w kosmetyce, żywności i lekach. Składnik zaburzający GOSPODARKĘ HORMONALNĄ (opublikowane przez Komisję Europejską w 2007 roku).

29. Phenoxyethanol - jest półsyntetycznym środkiem konserwującym, który staje się coraz powszechniej używany w kosmetykach naturalnych, jest uważany za bezpieczniejszą alternatywę dla parabenów (nie mniej jednak badania wykazały, że ma szkodliwe oddziaływanie na mózg i układ nerwowy u zwierząt).

30. Potassium Sorbate - sól kwasu karboksylowego. Substancja konserwująca uniemożliwiająca rozwój mikroorganizmów w czasie używania produktu.

31. CI 77891 - Titanium dioxide, dwutlenek tytanu (biały), barwnik stosowany w kosmetykach naturalnych.


Odżywka

1. Aqua - woda, rozpuszczalnik.

2. Cetearyl Alcohol  - kat. emulgatory/emolienty/regulatory lepkości. Biała, woskowata substancja nadająca skórze miękkość i gładkość, natłuszcza.

3. Quaternium-87 - nowy, wielofunkcyjny składnik odżywek do włosów, składnik kondycjonujący, zmiękcza i wygładza włosy (stosowany w przemyśle w płynach do zmiękczania tkanin). Może oblepiać utrudniając przenikanie substancji odżywczych.

4. Stearamidopropyl Dimethylamine - środek powierzchniowo czynny. Naturalna odżywka do włosów pochodzenia roślinnego (z oleju rzepakowego).  Poprawia strukturę włosów oraz pielęgnuje skórę głowy. Ma właściwości antystatyczne. Ułatwia rozczesywanie dając poślizg włosom, w przeciwieństwie do silikonów nie nadbudowuje się na włosach.

5. Dimethicone – syntetyczny emolietnt odpowiadający za wygładzenie skóry bądź włosów, silikon. Może zatykać pory (działanie komedogenne).

6. Citric Acid – kwas cytrynowy, wspomaga działanie ochronne antyoksydantów, używany jako zmiękczacz, środek konserwujący, przeciwutleniacz.

7. Distearoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate - składnik antystatyczny, kondycjonujący.

8. Isopropyl Myristate - mirystynian izopropylu, substancja pochodzenia różnego, otrzymywana z kwasów tłuszczowych. Ma właściwości: nawilżające, natłuszczające, wygładzające, ochronne. W dużych stężeniach drażni skórę, błony śluzowe wywołując świąd.

9. Polyquaternium-10 - antystatyk, wygładza, ułatwia rozczesywanie, nawilża. Polyquaternium to rodzina wielofunkcyjnych, głównie błonotwórczych i kondycjonujących mieszanin polimerów (PVP, VA), polimerycznych czwartorzędowych SOLI AMONOWYCH.

10. Cocodimonium Hydroxypropyl Hydrolyzed Keratin - kationowa substancja powierzchniowo czynna, działa antystatycznie, daje efekt jedwabnych włosów.

9. Hydrolyzed Keratin - hydrolizowana keratyna, uzupełnia niedobór naturalnych składników budujących strukturę włosów, wzmacnia je, przywraca połysk i regeneruje. Zabezpiecza także przed szkodliwym działaniem środków chemicznych. Zwiększa grubość i objętość włosów, ich elastyczność i podatność na układanie i skręcanie, a zmniejsza tendencję do rozdwajania końcówek. Jest kluczowym składnikiem preparatów typu „włos w płynie”. Hydrolizaty keratyny wiążą się szczególnie chętnie z włosami silnie uszkodzonymi, zdrowe włosy wchłaniają je w nieznacznych ilościach. Pełni funkcję antystatyczną, filmotwórczą i nawilżającą, likwiduje również stany zapalne.

10. Panthenol - Nawilża, działa przeciwzapalnie, jest naturalnym prekursorem witaminy B5 (kwasu pantotenowego), substancji bardzo szeroko rozpowszechnionej w przyrodzie, obecnej w każdej żywej tkance. Pantenol może występować w postaci dwóch odmian (izomerów) określanych literami D- i L-. Tylko jedna z nich (D-pantenol) wykazuje aktywność biologiczną, izomer L- jest nieczynny i nie ulega przekształceniu w witaminę B5. Ma silne własności higroskopijne. Pantenol należy do silnie działających stymulatorów wzrostu i odnowy komórek, zarówno naskórka jak i skóry właściwej. Wykazuje silne działanie gojące przy różnych rodzajach uszkodzeń skóry i błon śluzowych, łagodzi podrażnienia i nieprzyjemne objawy wywołane czynnikami alergogennymi.

11. Glycerin – humektanty/środki rozpuszczające. Pochodzenie różne (także petrochemiczne), zatrzymuje wodę w skórze, nawilża, daje wrażenie miękkiej skóry.

12. Propylene Glycol - glikol propylenowy, humektant - zapobiega krystalizacji (wysychaniu) masy kosmetycznej przy ujściu butelki, tuby itp. Wspomaga działanie konserwujące poprzez obniżenie aktywności wody, która jest doskonałą pożywką dla drobnoustrojów. Substancja nawilżająca skórę. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, dzięki czemu pełni rolę promotora przenikania - ułatwia w ten sposób transport innych substancji w głąb skóry.

13. Phenoxyethanol - jest półsyntetycznym środkiem konserwującym, który staje się coraz powszechniej używany w kosmetykach naturalnych, jest uważany za bezpieczniejszą alternatywę dla parabenów (nie mniej jednak badania wykazały, że ma szkodliwe oddziaływanie na mózg i układ nerwowy u zwierząt).

14. Sodium Methylparaben - substancja konserwująca.

15. Parfum - substancje zapachowe.

16. Dimethiconol - niezwykle elastyczny polimer odporny na czynniki zewnętrzne. Silikon ten jest także wyjątkowo odporny na temperatury. Dzięki tej stabilności chroni skórę lub włosy przed szkodliwym wpływem czynników środowiskowych. Zapobiega odparowywaniu wody z powierzchni. Łatwo zmywalny łagodnymi środkami myjącymi.

17. Hexyl Cinnamal – gliceryna, substancja pochodzenia chemicznego, używana jako substancja zapachowa. Może wywoływać alergię.

18. Linalool - składnik kompozycji zapachowej, znajdujący się na liście potencjalnych alergenów.

19. Limonene - składnik kompozycji zapachowej (woń cytrynowa).

20. Potassium Sorbate - sól kwasu karboksylowego. Substancja konserwująca uniemożliwiająca rozwój mikroorganizmów w czasie używania produktu.

20 komentarzy:

  1. Bardzo lubię produkty Gliss Kur ale mam wrażenie że wszystkie serie mają bardxo podobne działanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o produkty drogeryjne tej marki to mam podobne odczucie.

      Usuń
  2. Miałam te wersję szamponu i byłam z niej bardzo, bardzo zadowolona:) Co prawda, zapach był okropny, ale dla efektu gładkich i lśniących włosów przymknęłam na to oko :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro z tego wydania byłaś zadowolona seria profesjonalna zwaliłaby Cię z nóg :)

      Usuń
  3. Oj ja rzadko je uzywam, a nawet wcale...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dziwię się, na rynku jest ogromny wybór, nie da razy użyć wszystkiego co jest :)

      Usuń
  4. Z Gliss Kur to nigdy chyba nawet nie miałam szamponu, ani odżywki :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś miałam odżywkę z tej linii i bardzo dobrze ją wspominam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie lubię tych produktów, wszystkie serie puszyły mi włosy i zamiast loków miałam pudło na głowie ;)
    Wydaje mi się, że one niczym się nie różnią tylko kolorem opakowań :)
    Wiele lat nic nie miałam z tej marki, ostatnio skusiłam się na psikadło, uzywam na same końcówki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odżywki w sprayu używałam lata temu i kochałam głównie za zapach :D

      Usuń
  7. Miałam ten szampon i pamiętam, że był to bubel nad bublami ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie jakoś się tam sprawdził, moje włosy potrzebują lekkiego dociążenia, ale nie było to to samo co w wersji pro. I w takich kategoriach go oceniałam :)

      Usuń
  8. Z tej marki lubię chyba tylko odżywki w sprayu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubiłam starsze wersje, potem coś przerobili w zapachu i już mnie nie porywają :)

      Usuń
  9. Z Gliss Kur miałam kiedyś odżywkę ale się nie sprawdziła i teraz jakoś jestem zniechęcona do tych produktów :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moim zdaniem szampony tej marki nie są warte swojej ceny (podobnie działają te za 3zł). A odżywki działają tylko powierzchniowo... wystarczy je odłożyć i poprzedni stan szybko wraca, ale muszę przyznać, że te odżywki (zwłaszcza te małe, ekspresowe) są dobre, gdy chce się szybko, na krótki czas, poprawić wygląd włosów, ale w ich odżywcze działanie niestety nie wierzę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem właśnie chodzi o to chwilowe wygładzenia :-)

      Usuń

Komentarze od Was dodają ENERGII :) Dzięki