wtorek, 3 marca 2015

FLOSLEK, White&Beauty Tonik wybielający przebarwienia stosowany inaczej niż zwykle


Mam tendencję do wykorzystywania produktów kosmetycznych nieco inaczej niż zaleca producent.
W końcu kosmetyk ma nam służyć najlepiej jak się tylko da... a ja staram się z nich wycisnąć maksimum.
Podobnie było w przypadku wybielającego toniku marki FlosLek. Jak wpisał się w moje potrzeby?

To co bardzo mi się spodobało to oczywiście skład (który dostępny jest na stronie i znacząco wpływa
na jakość sprzedaży, gdyby go tam nie było, nie zainteresowałabym się tym produktem wcale). Skład nie jest
idealny, ale kilka chemicznych dodatków jestem mu w stanie wybaczyć, mając nadzieję, że być może
w przyszłości FlosLek udoskonali swoje receptury, i nawet taka maruda jak ja będzie w pełni zadowolona.

Ale wróćmy do tych fajnych składników. Wyciągi roślinne umieszczono na samej górze składu, co już daje
przewagę nad innymi tonikami z podobnej półki cenowej.  Zatem już na wstępie mamy kompleks, który
ma za zadanie złagodzenie przebarwień powstałych na skutek słońca czy też trądziku. Plamy wyglądają
dobrze tylko na salamandrze, moja cera - Wasza też - powinna być jednolita, żeby wyglądać dobrze.
W uzyskaniu tego efektu pomaga mącznica lekarska, brzoza biała, morwa biała, pietruszka, przewrotnik i wrzos.


Drugim zadaniem postawionym przed tym produktem to delikatna, nieinwazyjna eksfoliacja. W tym celu
użyto małego stężenia kwasów AHA, które wygładzają skórę i przywracają zdrowy blask. Stężenie tych kwasów
nie jest duże, nie ma więc obawy, że buzia będzie obłazić jak wąż w czasie wylinki.

Biorąc pod uwagę powyższe atuty postanowiłam używać toniku jako bazy do moich masek algowych.
Chciałam mieć ten rozjaśniajaco-złuszczajacy kompleks na twarzy dużo dłużej, niż podczas tradycyjnego użycia.
Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Skóra po zdjęciu maski była absolutnie wyciszona, miękka i wygładzona.
Nie wystąpiło żadne podrażnienie, szczypanie, pieczenie czy ściągnięcie. Tonik posiada dość intensywny zapach
(mój nos go polubił), ale może nie wszystkim się podobać. Zdecydowanie jest to produkt,
na który niedługo skuszę się ponownie.



1. Aqua - woda, rozpuszczalnik.

2. Glycerin - Naturalna gliceryna jest uzyskiwana przez zmydlanie tłuszczy roślinnych, głównie tłuszczu kokosowego. Gliceryna w naturalny sposób osłania skórę, przenikając do przestrzeni międzykomórkowych, gdzie wiąże ilość wody niezbędną do zachowania prawidłowego nawilżenia skóry. Ma doskonałe właściwości łagodzące, skutecznie nawilża przesuszoną skórę ze skłonnościami do pierzchnięcia nadmiernie wysuszoną. Wygładza, poprawia elastyczność, reguluje procesy prawidłowej odnowy naskórka.

3. Propylene Glycol - glikol propylenowy, humektant - zapobiega krystalizacji (wysychaniu) masy kosmetycznej przy ujściu butelki, tuby itp. Wspomaga działanie konserwujące poprzez obniżenie aktywności wody, która jest doskonałą pożywką dla drobnoustrojów. Substancja nawilżająca skórę. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, dzięki czemu pełni rolę promotora przenikania - ułatwia w ten sposób transport innych substancji w głąb skóry.

4. Arctostaphylos Uva Ursi Leaf Extract - wyciąg z liści mącznicy lekarskiej. Mącznica lekarska ceniona jest przede wszystkim ze względu na obecność glikozydu arbutyny, która znajduje zastosowanie zarówno w medycynie naturalnej, jak i kosmetyce. Arbutyna w odczynie zasadowym hydrolizuje do hydrochinonu, który działa odkażająco na drogi moczowe, natomiast w kosmetyce znajduje zastosowanie ze względu na właściwości rozjaśniające. W mącznicy znajdują się również garbniki, o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym i ściągającym, flawonoidy (między innymi kwercetyna o właściwościach przeciwzakrzepowych i przeciwzapalnych) oraz triterpeny (w tym kwas ursolowy o działaniu antyoksydacyjnym).
Arbutyna zawarta w mącznicy stanowi składnik preparatów rozjaśniających przebarwienia o różnym podłożu, np. potrądzikowe, posłoneczne, spowodowane wysypką. Stosowana jest również w leczeniu stanów zapalnych i trądziku.

5. Betula Alba Leaf Extract - brzoza biała. Stosowana w kosmetyce jako składnik nadający skórze zdrowy wygląd, substancja lecząca podrażnienia, ułatwiająca gojenie ropiejących ran, działająca ściągająco, antyseptycznie, dezynfekująco. Polecana przy tłustej, zanieczyszczonej skórze, tłustych włosach, łupieżu. Używana w dezodorantach, wodach do twarzy (woda brzozowa) i włosów.

6. Morus Alba Leaf Extract - wyciąg z liści morwy białej. Morwa ma zdolność hamowania tyrozynazy – enzymu kluczowego dla syntezy melaniny. Z tego powodu jest często wykorzystywana jako komponent środków intensywnie wybielających skórę. Z tego dobrodziejstwa od dawna korzystały chińskie i japońskie piękności. Ulubionym kremem gejsz było smarowidło przyrządzone z kwiatów morwy i oleju wyciśniętego z jej owoców – likwidowało piegi i przebarwienia oraz wygładzało skórę.

7. Carum Petroselinum Extract - wyciąg z pietruszki, ma działanie nawilżające, odżywcze i rozświetlające. zawiera witaminy,  makro i mikroelementy. Działa przeciwzapalnie.

8. Alchemilla Vulgaris Extract -  przywrotnik pospolity, ekstrakt. Działa na skórę silnie regenerująco. Hamuje rozwój szczepów bakterii, działa przeciwzapalnie i ściągająco. Skórze przywraca elastyczność, dodaje sprężystości, ma zdolność niwelowania plam.

9. Calluna Vulgaris Flower Extract - wyciąg z wrzosu, nawilża skórę a przede wszystkim ochrania ją przed wpływem szkodliwych czynników zewnętrznych. Działa ujędrniająco i sprawia, że wygląda ona młodziej. Wrzos wchodzi często w skład gotowych preparatów ziołowych przeznaczonych do pielęgnacji ciemnych włosów.

10. Citric Acid – kwas cytrynowy, wspomaga działanie ochronne antyoksydantów, używany jako zmiękczacz, środek konserwujący, przeciwutleniacz.

11. Salicylic Acid - kwas salicylowy, konserwant. Ma działanie złuszczające i oczyszczające.
Głównie stosowany w szamponach przeciwłupieżowych, wodach do włosów i preparatach usuwających zrogowaciałą skórę stóp.

12. Ascorbic Acid  - antyoksydant (przeciwutleniacz), spowalnia procesy egzogennego (zewnętrznego) starzenia się skóry, wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Substancja o wysoce efektywnym działaniu ze względu na fakt, iż jest prawie w całości regenerowana. Działanie przeciwrodnikowe (przeciwutleniające) w skórze obserwuje się przede wszystkim w układach wodnych i na granicy faz pomiędzy wodą i lipidami. Wykazuje działanie głównie na powierzchni skóry. Poprzez pośrednią stymulację podziałów komórkowych wykazuje umiarkowane działanie eksfoliacyjne (złuszczające). Wyrównuje koloryt skóry oraz rozjaśnia plamy i przebarwienia. Po przejściu przez naskórek stymuluje syntezę kolagenu i hamuje destrukcję włókien kolagenowych, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia. Wykazuje ochronny wpływ w stosunku do promieniowania UVA i UVB, ma również korzystny wpływ na skórę po opalaniu, zmniejsza powstały rumień. Działa także przeciwzapalnie. Znajduje zastosowanie w kosmetykach dla cer dojrzałych, preparatach redukujących przebarwienia oraz kosmetykach plażowych.

13. Tartaric Acid - kwas alfahydroksylowy (AHA) - kwas winowy. Oczyszcza skórę, usuwa drobne przebarwienia i zwęża rozszerzone pory .

14. Malic Acid - kwas alfahydroksylowy (AHA) - kwas jabłkowy. Przywraca skórze blask i wyraźnie wygładza ją. Redukuje drobne zmarszczki i przebarwienia na twarzy.

15. Hibiscus Sabdariffa Flower Extract - wyciąg z kwiatów hibiskusa. Od wielu stuleci hibiskus znajduje zastosowanie w ziołolecznictwie jako bogate źródło witaminy C. Nawilża, przeciwutlenia i odkaża. Dzięki zawartości śluzów świetnie sprawdza się jako składnik balsamów do bardzo suchej skóry. Ma działanie kojące i tonizujące. Dodaje skórze blasku. Jeśli znajdziemy go w produktach do włosów możemy być pewni, że te będą puszyste i połyskujące a także poprawi się ich grubość.

16. Rosa Canina Fruit Extract* -  wyciąg z owoców dzikiej róży. W tej części rośliny kryje się od 30 do 40 razy więcej witaminy C niż w owocach cytrusowych ! Zawiera także witaminy: A, B1, B2, E, K oraz garbniki, flawonoidy, kwas foliowy, kwasy organiczne, pektyny i karotenoidy, słowem Armia Przeciwstarzeniowa.

17. Viola Tricolor Extract - wyciąg z ziela fiołka trójbarwnego zawiera flawonoidy (rutynę, kwercetynę, luteolinę i wiele innych), karotenoidy, antocyjany, saponiny, śluzy, garbniki. Wyciąg jest stosowany jako niezawodny środek na piękną cerę ze względu na jego właściwości odtruwające dla skóry, szkodliwe produkty przemiany materii zostają wydalone wraz z potem, następnie znikają wypryski skórne. Zawartość rutyny w wyciągu z fiołka trójbarwnego wzmacnia i uszczelnia ścianki naczyń włosowatych, działa w związku z tym przeciw wysiękowo.

18. Polysorbate 20 - glikol, emulgator, stabilizator emulsji. Powodują reakcje alergiczne i świąd skóry. Te związki chemiczne są uznane jako substancje rakotwórcze, uszkadzają również strukturę genetyczną komórek. PEG/PPG-i wnikają w głąb skory i czynią ją bardziej "przepuszczalną" dla innych substancji czyli również wrażliwszą na zanieczyszczenia w powietrzu i drażniące substancje w kosmetykach.

19. Panthenol - Nawilża, działa przeciwzapalnie, jest naturalnym prekursorem witaminy B5 (kwasu pantotenowego), substancji bardzo szeroko rozpowszechnionej w przyrodzie, obecnej w każdej żywej tkance. Pantenol może występować w postaci dwóch odmian (izomerów) określanych literami D- i L-. Tylko jedna z nich (D-pantenol) wykazuje aktywność biologiczną, izomer L- jest nieczynny i nie ulega przekształceniu w witaminę B5. Ma silne własności higroskopijne. Pantenol należy do silnie działających stymulatorów wzrostu i odnowy komórek, zarówno naskórka jak i skóry właściwej. Wykazuje silne działanie gojące przy różnych rodzajach uszkodzeń skóry i błon śluzowych, łagodzi podrażnienia i nieprzyjemne objawy wywołane czynnikami alergogennymi.

20. Phenoxyethanol - jest półsyntetycznym środkiem konserwującym, który staje się coraz powszechniej używany w kosmetykach naturalnych, jest uważany za bezpieczniejszą alternatywę dla parabenów (nie mniej jednak badania wykazały, że ma szkodliwe oddziaływanie na mózg i układ nerwowy u zwierząt).

21. Triethanolamine - (TEA) chemiczny regulator pH. Powoduje reakcje alergiczne, podrażnia oczy, przyczynia się do wysuszenia skóry, i włosów. Może być toksyczny jeśli jest wchłaniany przez ciało przez dłuższy okres czasu.

22. Trideceth-9 - niejonowa substancja powierzchniowo czynna, usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów.

23. PEG-5 Ethylhexanoate - składnik powierzchniowo czynny, emulgujacy.

24. Allantoin - alantoina, stosowana od dawna jako czynnik gojący i kojący, likwiduje podrażnienia i stany zapalne, przyspiesza odnowę tkankową, przyspiesza ziarninowanie uszkodzonej tkanki i ułatwia bliznowacenie, zmiękcza i plastyfikuje warstwę rogową naskórka, pomaga w usuwaniu zrogowaceń.

25. Parfum - substancje zapachowe.

26. Disodium EDTA -  stabilizator pochodzenia syntetycznego. Działa również jako środek konserwujący. Często jest on zanieczyszczony, co działa drażniąco na skórę i błony śluzowe. Szczególnie groźny jest
w formie rozproszonej w powietrzu. Sole kwasu EDTA rozpylone w naszym otoczeniu, mogą powodować
nieżyt spojówek, kaszel oraz duszności. Dlatego też, warto unikać EDTA zawartych w kosmetykach w aerozolu.
Kosmetyków z EDTA nie należy stosować zwłaszcza wtedy, gdy przyjmujemy leki zawierające cynk, żelazo, miedź, glin, ołów i bizmut. Wynika to przede wszystkim z faktu, iż EDTA ma działanie wiążące metale ciężkie. Odradza się również stosowanie kosmetyków z EDTA w przypadku zażywania antybiotyków.

27. Ethylhexylglycerin - konserwant pochodzenia naturalnego, dodatkowo jest humektantem (działa nawilżająco).

28. Limonene - składnik kompozycji zapachowej (woń cytrynowa).

29. Linalool - składnik kompozycji zapachowej, znajdujący się na liście potencjalnych alergenów.

30. Butylphenyl Methylpropional - składnik kompozycji zapachowej.

31. Benzyl Salicylate - substancja występuje w postaci bezbarwnej do jasnożółtej cieczy o balsamicznym, słodkim, kwiatowym zapachu. W kosmetykach stosowana jako substancja zapachowa lub środek absorbujący promienie słoneczne (UVB), składnik o działaniu lekko znieczulającym.

32. Alpha-Isomethyl Ionone - składnik kompozycji zapachowej. Alergen.

33. Citronellol - składnik kompozycji zapachowej. Alifatyczny alkohol terpenowy. Imituje zapach róży i geranium. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

32 komentarze:

  1. No ciekawy ten tonik , nie miałam jeszcze okazji używać. Ja aktualnie używam toniku z kwasami ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. hmm, czyli z tego wniosek, ze robiąc maseczkę np. z glinki czy drożdży lepiej dodać tonik niż zwykłą wodę? czy się mylę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdę mówiąc, nie pamiętam kiedy dodawałam wodę do maseczki :) U mnie to zawsze jest jakiś tonik albo hydrolat, a czasem nawet herbata.

      Usuń
    2. kurcze, to muszę sobie sprawić jakiś tonik, bo powiem szczerze, że od dobrego roku lecę tylko na płynie micelarnym :(
      dzięki za dobrą radę :)

      Usuń
    3. Niech tylko będzie przypisany do Twojej cery :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Nie stosuję toników, moja dewiza to minimalistyczna kosmetyczka ;) nie lubię jak półka z łazience jest zagracona kosmetykami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tonik to podstawa skutecznej pielęgnacji. Po pierwsze przywraca odpowiednie pH Twojej skóry po umyciu buzi, po drugie pomaga składnikom aktywnym dostać się w głąb skóry. Mydło, tonik, krem. To jest minimalizm :)

      Usuń
    2. zamiast toniku mam wodę termalną ;)

      Usuń
    3. a dlaczego tylko ujdzie, tonik ma lepsze właściwości?

      Usuń
    4. I to i to jest dobre :) Głównym celem micela jest usunięcie brudu. Głównym celem toniku jest natomiast wyrównanie pH oraz przy okazji działanie ekstraktami na jakieś problemy skórne, dlatego tak ochoczo mieszałam ten tonik z maską i trzymałam na buzi 20 minutek. Patrząc pod tym kątem tonik wypada nieco lepiej :)

      Usuń
  4. Zaciekawiłaś mnie tym tonikiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Maskę do twarzy już posiadam ;-) Teraz tylko zamówić tonik i będę walczyć z przebarwieniami.

    OdpowiedzUsuń
  6. I tu mi ćwieka zabiłaś, i wjechałaś na ambicję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale nie musisz kupować nic oprócz pietruchy :)

      Usuń
    2. Aha, już wiem, żadna filozofia :)
      W książce znalazłam też przepis na rozjaśniający tonik- maseczkę z jogurtu naturalnego i nasion kopru włoskiego :)

      Usuń
    3. No pewnie, że żadna :) a ile dobroci dla skóry :)
      O maska z kopru włoskiego... ymmmm

      Usuń
  7. ciekawy produkt na moje przebarwienia...

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. Marka nie znika z rynku więc pewnie będziesz mieć okazję do poznania :)

      Usuń
  9. na moje szczęście nie mam przebarwień :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że masz to szczęście mieć idealną buźkę :)

      Usuń
  10. Moje przebarwienie, które mi żyć nie dawało, po kuracji kwasami zniknęło prawie całe, ale ten tonik zapewne muszę zapamiętać, bo nigdy nie wiadomo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przebarwienia tak łatwo nie znikają ale można je złagodzić do prawie niewidocznych :)

      Usuń
  11. Mnie bardzo zainteresował ten tonik. Nie znałam tej marki od tej strony.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja mam tylko jedno, stare już przebarwienie - może ten tonik się sprawdzi? Trudno, zamówię :) Najwyżej komuś oddam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na takie jedno, stare przebarwienie to jednak lepiej sprawdzi się kuracja kwasami o większym stężeniu :)

      Usuń

Komentarze od Was dodają ENERGII :) Dzięki