niedziela, 18 stycznia 2015

Lekka Qchnia, W poszukiwaniu dodatków do mojej owsianki


Kompletnie na to nie wygląda... ale lubię owsiankę, naprawdę, najszybsze śniadanie świata. I najbardziej kolorowe :)
I długo nie kręci w brzuszku O JESZCZE :) Pisałam o niej już tutaj - klik - a dziś o poszukiwaniach dodatków.
Zaczęło się od aloesu a skończyło na koszyku pełnym smakowitości. TOPALOEVERA.PL ma kilka hitów,
opowiem o nich, choć wspomnę też o tym, co mi nie posmakowało totalnie, choć zapowiadało się świetnie...

Moja owsianka była na rozwodnionym mleku, tak pół na pół :) A jakie dodatki? Przede wszystkim CHRUPIĄCA GRYKA 
z melasą i migdałami marki DOBRA KALORIA (która na marginesie z Częstochowy pochodzi, mały jest ten Świat :))
Nie spodziewałam się czegoś tak pysznego. Smakuje lepiej niż preparowany ryż, a ten uwielbiam.
Ma słodkawy smak z nutką fajnej goryczki (prawie jak dobre piwo :D). Ziarenka są lekkie i genialnie smakują
z mlekiem (na pewno lepiej niż słodzone płatki śniadaniowe), z jogurtem, czy jak w moim przypadku, z owsianką.


Chrupiąca gryka to nie tylko wspaniały smak, ale także źródło wartości odżywczych, takich jak: błonnik i żelazo. Połączenie pełnych ziaren gryki oraz melasy, stanowiącej bogactwo łatwo przyswajalnych minerałów, tworzy doskonały, słodki przysmak.


Drugim ważnym dodatkiem są JAGODY GOJI. Przyznaję, że jest to moje pierwsze z nimi spotkanie. Te są w pełni naturalne.
Suszone na słońcu, bez dodatku siarki i konserwantów. Smak? Winny :) Polubiłam <3


Jagody Goji z tegorocznych zbiorów, suszone na słońcu. Bez dodatku siarki i bez konserwantów. Jagody Goji są bogatym źródłem witamin i aminokwasów oraz minerałów śladowych dlatego uważane są za cudowny środek przedłużający życie. Dodatkowo mają działanie odmładzające komórki i ciało, powstrzymują siwienie i wypadanie włosów. Podtrzymuje ładniejszy i zdrowszy wygląd skóry, podnosząc zawartość hemoglobiny we krwi utrzymuje piękny i jasny wygląd oczu. Jagody te wspomagają system odpornościowy, odżywiają wątrobę i nerki, poprawiają wzrok poprzez zabezpieczenie komórek gałki ocznej. Ma wpływ na niszczenie oraz neutralizuje działanie wolnych rodników. Wpływają bezpośrednio na pracę trzustki i wątroby dzięki czemu podtrzymują zdrowy cholesterol, kontrolują zawartość tłuszczu, wpływa na przyswajanie węglowodanów, a zarazem obniża zawartość cukru we krwi. Pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi oraz na jej cyrkulację w mózgu i naczyniach kapilarnych. W 50 gramach znajduje się około 500 Jagód Goji.

Wartości odżywcze: posiadają 18 aminokwasów, witaminę A, B1, B2, C, E, 21 minerałów śladowych m.in. mangan, cynk, żelazo, miedź, nikiel, chrom magnez, kalcium, natrium, kalium, kobalt, selen, fosfor i germanium.


Stałym dodatkiem do śniadania jest oczywiście jabłko, rodzynki i żurawina. Dziś tyle, zdrowo i bez dodatku cukru, choć było słodko.
Dużo ciepła życzę i słońca, a jak dziś nie wyjdzie to dobrej książki, miłego towarzystwa i czego tam jeszcze sobie umyślicie :)

45 komentarzy:

  1. Tobie również przyjemnego dnia;) Uwielbiam owisankę;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaraz zacznie padać, więc chyba przycupnę koło kota na kanapie :D

      Usuń
  2. Mniam! Ale mi smaka narobiłaś :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jak już narobiłam to smacznego życzę :D

      Usuń
  3. Też w naszym domu lubimy owsiankę.
    Ta chrupiąca gryka! No, no! Jak coś chrupie, to ha chętnie. :-)

    A ja właśnie wracam z lokalnego targu weganskiego z torbą pełną smacznych rzeczy: wypasione masło orzechowe (z różnych orzechów), jaglany pasztet, ziarnisty chleb, ...

    Takiego mi smaka zrobiłaś tą owsianką... Wpadnę do domu i nie ręczę za siebie. :-P

    Miłej niedzieli. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gryka jest przezajefajna :) Idealna do podchrupywania w czasie filmu, wczoraj z ledwością się od niej oderwałam, żeby zostawić dziś na deser :)

      Dobre masło orzechowe warte jest uwagi :) Jaglanego pasztetu w życiu nie jadłam, a ziarnisty chleb, od czasu do czasu... mmmmm
      Udanego tygodnia :)

      Usuń
  4. od roku zajadam się płatkami z mlekiem i skrojonym bananem, jestem w ciągłym poszukiwaniu odpowiednich płatków bez cukru i sztuczności (obecnie jem płatki Fitella, wiem że to nie najlepszy wybór) mogłabyś mi doradzić jakieś płatki, chętnie zakupię tą grykę i ziarna goi, przyznam się, że o gryce jeszcze nie słyszałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Banany uwielbiam, choć kupuję jak są w promocji, nie przepłacam :D Najlepsze i najbardziej wartościowe to górskie płatki, nie wyglądają pięknie ale smakują bezbłędnie, im większe i brzydsze tym lepiej (mniej przetworzone po prostu) :) Gryki polecam od razu zrobić zapas, bo jak się kupi jedną torebkę to szybko myśli się o kolejnych zakupach :)

      Usuń
  5. A ja niezbyt przepadam z goji, a gryki nie jadłam jeszcze, muszę gdzieś ją upolować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie są jakieś super smaczne... ale do żucia w sam raz :) zamiast ciastek :D

      Usuń
  6. Też sobie wsypuję do owsianki i żurawinkę i rodzynki i goi. Zawsze zdrowiej i smaczniej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I bardziej kolorowo, a jedzenie musi być ładne :)

      Usuń
  7. chyba się przekonam do owsianki.. jagody goji kuszą mnie za kazdym razem podczas zakupow w intermarche, jestem ciekawa jak smakuja:)
    a tą gryką mnie zaciekawilas..rozglądnę się za nią:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie są tak smaczne jak suszona żurwinka z Biedronki :D:D:D:D ale myślę, że warto sobie urozmaicać i dodawać przeróżne dodatki, żeby jedzenie było przyjemnością a nie obowiązkiem :)

      Usuń
  8. Lubię owsiankę! A te Twoje dodatki sprawiły, że mam ochotę z nią jeszcze poeksperymentować!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o TAK! Eksperymentowania owocnego życzę :D

      Usuń
  9. ostatnio przeczytałam, że jagody goi można z powodzeniem hodować w naszym klimacie. Pyszne to i ładnie wygląda. Muszę skusić rodziców na sadzonki do ogrodu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, świetna informacja, muszę więc podrzucić Babci do ogrodu jakiś krzaczek :)

      Usuń
  10. Owsianka! Lubię produkty "dobra kaloria" jednak chrupiacej gryki jeszcze nie testowałem. Jednak tak pięknie na jej temat naskrobałaś, że przy następnych zakupach zaopatrzę się w nią :) miłego wieczoru

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. DOBRĄ KALORIĘ właśnie odkrywam, niezłe mają te smakowitości choć nie wszystkie :D Udanego tygodnia :)

      Usuń
  11. moja owsianka z pokrojonymi daktylami, płatkami kokosowymi, rozgniecionym bananem i cynamonem, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Banany uwielbiam rankiem do owsianki, zresztą zawsze je mogę wcinać, choć co za dużo to nie zdrowo, i cynamon <3

      Usuń
  12. Polecam owsiankę z delikatnie podsmażonymi na patelni bananem i ananasem z dodatkiem miodu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o matko... moja wyobraźnia właśnie zaczęła pracować i wysyłać sygnały do żołądka :D MOCNE sygnały :D

      Usuń
  13. Dawno u Ciebie nie byłam, ale widzę że też coś kulinarnego można znaleźć:) Oprócz kaszy jaglanej polecam komosę ryżową, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od czasu do czasu coś wrzucam, bo ileż można recenzować kosmetyki :D które niezmiennie uwielbiam, jednak... :)
      Komosy ryżowej nie próbowałam...
      Udanego tygodnia :)

      Usuń
  14. Mi jagody Goji nie posmakowały

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjątkowo smaczne nie są, ale zdrowe i jak ktoś ma nawyk żucia mordką (ja taki mam :) to idealnie się do tego nadają :)

      Usuń
  15. Jagody Goji są super dodatkiem, no i mają takie piękne właściwości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właściwości nie można im odmówić :)

      Usuń
  16. jadlam kilka rzeczy z tej serii dobra kaloria i potwierdzam sa pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. A ja jagody goja wcinam jak rodzynki :)
    U mnie na śniadanie najczęściej płatki błonnikowe (takie wałeczki z trocin, znaczy się otrąb), owsianka jeśli już to na zimno, bez gotowania. Gotowanej jakoś nie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I to jest fajny nawyk :)
      Wałeczki z trocin - nie zabrzmiało apetycznie ale WIERZĘ, że to zdrowe :DDDD

      Usuń
  18. w pracy codziennie na śniadanie jem musli z otrębami i owockami (banan i mandarynka), mega syte i zdrowe :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, po takim śniadaniu głód odczuwa się dużo później niż normalnie :)

      Usuń
  19. Ja namiętnie dodaję też, w zależności od nastroju i fantazji, suszone morele, jabłka, daktyle, cytrusy, suszonego banana, suszone gruszki etc. ale też owoc granatu świeży (podobają mi się te kuleczki :P). Czasami zamiast owoców dodaję różne orzechy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dużo suszonego dodajesz, ja zdecydowanie wolę świeże owoce, suszonych jest mniej ale też są :) orzechy natomiast zbyt jeżdżą po zębach :D

      Usuń
    2. Świeże owoce dodaję w większości późną wiosną, latem i wczesną jesienią, bo jest dużo większy wybór :)

      Usuń
    3. To prawda, ale nawet zwykłe jabłka pocięte w kwadraty dają wizualnie dobre rezultaty (nie czuję, że rymuję) :D

      Usuń
  20. O jagodach Goi wiele słyszałam, ale jeszcze nie spotkałam ich by je nabyć ...

    OdpowiedzUsuń

Komentarze od Was dodają ENERGII :) Dzięki