Rzadko
bo rzadko, ale od czasu do czasu zdarza mi się zrobić sobie ciepłe śniadanie.
Zazwyczaj wcinam kanapki.
Dziś
jednak postawiłam na ciepłą energię, mimo, że owies należy do zbóż a te staram
się unikać, powtarzam
unikać,
nie całkowicie eliminować, szkoda by było, bo same w sobie też zawierają
mnóstwo składników odżywczych,
jednak
nie należy z nimi przesadzać. Ciepła owsianka poprawia samopoczucie, wzmacnia i
dodaje kopa.
Owies
zawiera w sobie: witaminy B1, B2, B3, B5, E, kwas foliowy, żelazo, magnez,
selen, krzem, błonnik
i
białko. Witaminy z grupy B uczestniczą
bezpośrednio w procesach fizjologicznych wzrostu włosów.
Owies
dostarcza witaminy E która wspomaga
układ odpornościowy. Przeciwutleniacze obniżają pozom cholesterolu
we
krwi, warto więc go jeść, kiedy Wasze wyniki badań wywołują grymas na twarzy
lekarza :)
Jako źródło witamin z grupy B owies pomaga łagodzić efekty stresu i bierze udział w obniżaniu wagi ciała.
Jako źródło witamin z grupy B owies pomaga łagodzić efekty stresu i bierze udział w obniżaniu wagi ciała.
Dzięki
temu, że wolno uwalnia energię dłużej
jesteśmy syci.
A
ponieważ zawiera dużo błonnika trzeba pamiętać, żeby popić go sporą ilością wody
(byle nie zaraz po posiłku) ;)
Propozycja na dziś: owsianka na wodzie, 1 kaki, 1 granat, rodzynki i cynamon. Skusicie się na kolejne śniadanie? :)
Propozycja na dziś: owsianka na wodzie, 1 kaki, 1 granat, rodzynki i cynamon. Skusicie się na kolejne śniadanie? :)
P.s Zapomniałam o linku, dziękuję za przypomnienie :) Produkty użyte w tym poście pochodzą z BIEDRONKI rzecz jasna - klik -
O w końcu jakiś nie sponsorowany post!
OdpowiedzUsuńKażdy jest SPONSOROWANY :) gdzieś kupuję produkty, które używam i którymi dzielę się na BLOGU :D
UsuńNigdy nie jadłam owsianki na wodzie, zawsze gotuję na chudym mleku, bez dodatków :)
OdpowiedzUsuńNa mleku również lubiłam, ale kiedy używam bo mniej mam mniej problemów z cerą :)
UsuńW sumie... Też muszę spróbować :)
Usuńużywam GO mniej, miało być :) a nie BO, ach te literówki :) Wypróbuj zmniejszyć sobie ilość i zobaczysz jak to wpłynie na cerę :)
Usuńmuszę zacząć owsianki przyrządzać w końcu, ale myślę o mleku sojowym, wolałabym uniknąć krowiego, a na samej wodzie to mi nie smakuje :D
OdpowiedzUsuńMleko sojowe to jest jakaś myśl :) też wypróbuję :)
Usuńno dobra, to się wymienimy doświadczeniami, ja nie mam żadnego z sojowym :))
UsuńPodzielę się wrażaniami smakowymi :D
UsuńJa uwielbiam owsiankę, zwłaszcza zimą! Latem jest dla mnie zbyt ciężka :) A ja dodaje sobie pół banana, gorzką czekoladę i cynamon! Pyszka;)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre zestawienie, czasem stosuję, zwłaszcza kiedy banany są w promocji :D
UsuńAż zrobiłam się głodna:)
OdpowiedzUsuńPora obiadowa więc można się posilać do woli :)
UsuńTeż dziś jadłam owsiankę :) nie jem mleka, więc także na wodzie. Lubię kombinować i zmieniać dodatki. Takie słodkie śniadanie z owocami jest super :)
OdpowiedzUsuńMoje dodatki dyktują promocje Biedronki :D Więc aktualnie na tapecie jest granat i kaki do wszystkiego :) ale też staram się zmieniać, w końcu nie może być nudno :)
Usuń... od lat zawsze na śniadanie dla całej naszej trójki przyrządzam owsiankę ... oczywiście na wodzie ... urozmaicam ją różnymi dodatkami ... dziś dodałam daktyle, dzień wcześniej namoczone migdały i orzechy włoskie, gruszkę, cynamon, olej kokosowy ( dla aksamitności) ... pycha :)
OdpowiedzUsuńZainspirowałaś mnie :) Muszę poczynić zakupy orzechowe :) Dzięki :)
UsuńŚwietna propozycja :) Uwielbiam kaki,owsiankę,cynamon - wszystko mniammm, pychaaaa :)))
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się spodobała :)
UsuńJa bardzo lubię owsiankę na mleku migdałowym :) Szczególnie taką z owocami albo z domowym, gęstym dżemem :)
OdpowiedzUsuńJest to jedno z moich ulubionych śniadań jeśli wiem, że czeka mnie ciężki dzień :)
Mleko migdałowe brzmi pysznie, muszę go poszukać, albo przepis na nie :)
UsuńKochana, u mnie sklepowych jest kilka. Ja lubię akurat to bez dodatkowego cukru i słodzików od Alpro.
UsuńKiedyś pokusiłam się i zrobiłam z przepisu Olgi Smile i tez wyszło smaczne, choć dużo słodsze :
• 1 szklanka migdałów blanszowanych
• 3 szklanki wody mineralnej + 1 szklanka wody mineralnej
• 3 łyżki syropu z agawy lub innego słodu
Krok Po kroku:1. Migdały blanszuje lub kupuję ekologiczne już blanszowane. Jeśli takich nie mam a posiadane mają skórę, zalewam je wrząca wodą a po 5 minutach obieram z łupinek.
2. Obrane migdały zalewam 3 szklankami wody mineralnej i zostawiam na noc. Rano blenduje migdały z wodą, w której się moczyły i syropem z agawy. Przelewam przez sito wyłożone kilkakrotnie złożoną gazą. Do mleka dodaję 1 szklankę wody mineralnej. Pozostałe w sicie rozdrobnione migdały używam w formie serka (przepis wkrótce) ale również do ciast, ciasteczek i pasztetów wegańskich.
3. Mleko trzymam w szklanej butelce w lodówce. Jest wspaniałe do kawy, kakao czy płatków śniadaniowych. Można wzbogacić go cynamonem, czasami tak robię, bo my wszyscy w rodzinie przepadamy za ta przyprawą.
[z bloga Olgi Smile].
OOOOOO Michalinko, dziękuję za przepisik :) <3
UsuńPychota! Owsianka to moje ulubione śniadanie. :)
OdpowiedzUsuńI wcale mnie to nie dziwi :) Proste danie ale ile możliwości :)
UsuńMniam! :) Ale pysznie to wygląda!
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować na śniadanie ;)
UsuńUwielbiam owsiankę w każdej postaci, szczególnie z mrożonymi truskawkami, również z Biedrony. Twoją wersję wypróbuję na 100%:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie, dawno nie piłam truskawek, muszę jutro kupić :)
UsuńBardzo lubię owsiankę, a szczególnie na śniadanie i z owocami. twoja wygląda niesamowicie!
OdpowiedzUsuńBo jedzonko ma wyglądać niesamowicie :D
UsuńOMNOMNOM! Jadłabym :D
OdpowiedzUsuń:D
UsuńMniaaaaam! Ja uwielbiam nawet owsiankę bez żadnych dodatków :)
OdpowiedzUsuńBez żadnych dodatków to dla mnie zbyt hardcorowo :)
UsuńTwoje śniadanie wygląda pięknie i smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPiękno dla duszy, owoce dla ciała :)
UsuńWygląda zdrowo i smacznie:).
OdpowiedzUsuńI w istocie takie jest :)
UsuńKaki jeszcze nigdy nie jadłam, muszę koniecznie spróbować :) A owsianka u mnie musi być na mleku.
OdpowiedzUsuńWypróbuj, teraz jest w miarę rozsądna cena, 5 zł za kg. Kiedy pójdzie w górę nie ma sensu przepłacać :)
UsuńOwsianka to mój nałóg. Jadam codziennie w przeróżnych konfiguracjach. Twoja wersja podoba mi się ze względu na owoc granatu. Muszę spróbować !
UsuńCieszę się, zamierzam jeszcze kilka owsiankowych postów wysadzić na blogu :D
UsuńZrobiłam dziś sobie tylko bez kaki i nie na wodzie, a na mleku. Naprawdę pyszne! Czekam na następne pomysły ��
UsuńBęda na pewno, może nawet jutro coś ugotuję, bo mam fajne smakowitości do wykorzystania :)
Usuń